Bij iedere camera wordt standaard een camera strap (draagriem) geleverd. Deze bevestig je aan je camera en hang je vervolgens om je heen. Zo ben je er zeker van dat je camera veilig is en niet zomaar kan vallen. Camera straps zijn er in allerlei soorten en maten. Vandaag laat ik je alle soorten draagriemen zien.
Inhoudsopgave
Welke camera strap past bij jou?
Nekriem / neck strap
De bekendste camera strap is de nekriem. Deze bevestig je aan beide kanten van je camera en kun je vervolgens om je nek hangen. Veel mensen dragen hem ook om hun schouder in plaats van hun nek, al is dat wel een stuk minder veilig. De nekriem is een prima optie, maar is wel erg belastend voor je nek. Zeker wanneer je een camera met grote zware lens hebt. Of wanneer je hem uren achter elkaar om je nek hebt hangen. Hoe breder de nekband, hoe meer comfort. Ook het materiaal is van belang voor het draagcomfort van de camera strap. Ook qua bevestiging zijn er verschillende opties.
Het leuke aan deze camera straps is dat ze in allerlei kleuren, patroontjes en materialen verkrijgbaar zijn. Camerariemen kun je zo goedkoop en zo duur krijgen als je zelf wilt. Ik kocht er ooit een voor een paar euro bij HEMA! Kijk bijvoorbeeld eens voor leuke handgemaakte exemplaren op Etsy. Of wellicht ga je zelf aan de slag met een leuk stofje of wat leer? Neem een kijkje bij diverse nekriemen.
Schouderriem / sling strap
Een schouderriem ziet er voor een groot deel uit als een nekriem. Maar er zijn zeker verschillen! Zo zit een schouderriem niet vast aan beide kanten van je camera, maar bevestig je deze camerariem met een blokje onderop je camera (in het gat waarmee je ook je camera op statief schroeft). Wanneer je de camera laat hangen, hangt hij dus aan de zijkant van je lichaam, zoals een schoudertas. Daarnaast hangt hij met de onderkant naar boven gericht.
Het voordeel hiervan is dat het gewicht van je camera niet meer in je nek wordt gedragen maar door je schouder. Nog steeds zwaar, maar je schouders zijn wat sterker. Daarnaast ben je iets vrijer qua bewegingen met een schouderriem dan met een nekriem. Je camera hangt aan de zijkant van je lichaam en niet voor je buik. Wil je fotograferen? Dan zit de riem niet in de weg, deze hangt namelijk onderaan je camera. Neem een kijkje bij diverse schouderriemen.
Polsriem / wrist strap
Houd je er niet van om vanalles om je lichaam te hebben hangen? Dan is een polsriem misschien wel perfect voor jou. Met een polsriem blijft je camera veilig hangen wanneer je hem per ongeluk laat vallen. Daarnaast heb je nooit last van camerariemen die niet willen meewerken of misschien zelfs voor je beeld gaan hangen. Je hebt maximale bewegingsvrijheid!
Persoonlijk zou ik hem vooral gebruiken bij wat compactere camera’s zoals actioncams of kleine systeemcamera’s. Dan kun je je camera ook makkelijk even loslaten en om je pols laten bungelen wanneer je beide handen nodig hebt. Maar er zijn ook stevigere exemplaren verkrijgbaar voor grote camera’s zoals spiegelreflexen. Die camera’s zijn wel te zwaar om aan je pols te hangen, dus kijk hier mee uit! Wist je dat er ook drijvende polsriemen te krijgen zijn voor fotograferen in een zwembad of in zee? Zo verdwijnt je camera nooit naar de bodem als je hem per ongeluk loslaat. Neem een kijkje bij diverse polsriemen.
Handriem / hand grip
Zoals ik al aangaf zou ik een polsriem niet zo snel gebruiken bij een spiegelreflex. Hier zijn andere riemen voor die ongeveer hetzelfde effect geven: de handriemen! De handriem is een riem die stevig aan twee kanten aan de camera bevestigd zit. Zowel aan de onderkant als aan de zijkant. Wanneer je je hand in de opening doet kun je de riem aantrekken zodat hij stevig vastzit. Zo kun je je camera stabieler en steviger vasthouden, zonder bang te zijn dat hij valt. Daarnaast heb je het gevoel dat de camera wat minder zwaar is wanneer je langere tijd aan het fotograferen bent. Ook hiermee heb je dus veel bewegingsvrijheid. Het nadeel is wel dat je nooit beide handen vrij hebt om andere dingen te doen, hiervoor moet je de camera daadwerkelijk ergens neerleggen of opbergen. Neem een kijkje bij diverse handriemen.
Heupriem / camera belt
Ga je met meerdere camera’s tegelijk op pad? Of kun je het gewicht niet om je bovenlichaam verdragen? Dan is een heupriem als camera strap misschien wel de oplossing! Met zo’n ‘camera belt’ voel je je al snel een cowboy, er zitten meestal namelijk een soort holsters aan die tussen je camera en je been hangen. Deze riem zorgt ervoor dat je camera op je heup blijft rusten wanneer je hem niet gebruikt. En met de holsters gaat je camera niet schuren of zorgen voor blauwe plekken op je been. Schroef het bevestigingsplaatje onder aan je camera en schuif hem in het andere deel op de holster. Dit kan bijvoorbeeld aan beide kanten van je lichaam, zodat je twee camera’s tegelijk mee kunt nemen en snel binnen handbereik hebt.
Er zijn heupriemen in heel veel soorten, maten en prijsklassen. Hoe meer handige opties je wilt, hoe duurder ze over het algemeen worden. Persoonlijk zou ik altijd nog zorgen voor extra veiligheid. Dit kun je doen door een riem te bevestigen aan de riem en aan je camera, dan an je camera nooit op de grond vallen wanneer hij uit je handen schiet. Of bijvoorbeeld wanneer je hem per ongeluk niet juist in de holster schuift. Heupriemen zijn helemaal verstelbaar, dus je kunt hem perfect maken voor jouw lichaam.
Harnas
Heb jij een beroep waarbij je meerdere camera’s of gigantische telelenzen nodig hebt? Dan wil je het gewicht zo goed mogelijk over je lichaam verdelen. Kijk dan eens naar een harnas! Harnassen zijn in verschillende soorten en maten te krijgen. Je hoeft dus niet meteen van voor tot achter ingesnoerd te worden. Zo’n harnas zorgt er alleen voor dat je je handen vrij hebt wanneer dat nodig is en je camera veilig kan blijven hangen. Zie het als een soort vervanger voor je rugtas, waardoor je alles snel bij de hand hebt.
Een harnas kan ook heel handig zijn wanneer je een actioncam hebt. Dan bevestig je de camera op het harnas en kun je filmen wanneer je bijvoorbeeld aan het skiën bent. Je hoeft de camera niet vast te houden en je filmt op die manier een stuk vloeiender. Zelf heb ik een cameraharnas nog nooit uitgeprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat het in sommige vakgebieden heel handig kan zijn. Neem een kijkje bij diverse harnassen.
Eigen opdruk op je camera strap
Wil jij een nekriem met je naam, de naam van je huisdier of een leuke tekst? Dat kan! Je kent de bedrukte nekriemen vast van het programma Het Perfecte Plaatje. En daar hebben heel wat bedrijven op ingespeeld. Zo kun je hier bijvoorbeeld een persoonlijke camerariem bestellen. Leuk als cadeautje voor een fotografie liefhebber of gewoon voor jezelf ;). Ook handig als je vaak op pad gaat met meerdere fotografen en je snel je eigen camera terug wilt vinden!
Wat voor camera strap of camerariem is jouw favoriet? En heb je de standaard draagriem met het logo van jouw cameramerk nog steeds om je camera hangen of ga jij voor een vrolijk origineel exemplaar?
Evelien // Fotografille
Hoi, ik ben Evelien, een enthousiaste fotograaf uit Tilburg met jaren ervaring op zak. Ik ben gek op het vastleggen van de natuur en de magie van theater. Op Fotografille.nl wil ik zowel beginners als gevorderden inspireren om nog meer uit hun fotografie te halen. Ik deel graag mijn kennis en tips om je te helpen jouw fotografie-skills naar een hoger niveau te tillen!